Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 2 kg
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
peklosól 0,5 kg
boczek 2 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina

Kroki postępowania

1
Dowolne mięso- schab, boczek ,szynkę zalewamy na 72 godziny tak przygotowaną zalewa: w 7 litrach przegotowanej wody rozpuszczamy peklosól,dodajemy pieprz,liść laurowy,ziele angielskie i 2 łyżki cukru.
Krok 1 - Domowa wędlina foto
2
Po 72 godzinach mięso obwiązujemy nicią i wkładamy do siatki na mięso(można z wierzchu posypać jeszcze przyprawami).
Krok 2 - Domowa wędlina foto
3
Wędzimy około 4 godziny w niezbyt gorącym dymie.
Krok 3 - Domowa wędlina foto
4
Po uwędzeniu wkładamy na 5 minut do gorącej wody.Mamy smaczną domową wędlinę.
Krok 4 - Domowa wędlina foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.12.2012 23:56
tradycyjne danie. Szkoda, że tak niewielu z nas ma własne wędzarnie
rjustysia 17.05.2012 09:43
Kiedyś innych się nie jadało, teraz spotkać coś takiego, to rzadkość
mic 14.05.2012 20:06
domowe zawsze najlepsze
Anna146 11.04.2012 07:20
po prostu pyszne
sylwia / sytofala 11.04.2012 00:44
ach wędzarnia.....:)
ziutula
ziutula 10.04.2012 20:32
rarytasy i tyle...
Ewa6274879 10.04.2012 20:25
Super - też miałam w tym roku samodzielnie wędzone mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak