Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
miód 200 g
cukier 100 g
masło 120 g
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kakao 1 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku mieszając do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do miski wsypać mąkę, kakao, sodę i przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Lukrować po całkowitym ostygnięciu, najlepiej drugiego dnia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marines27 02.06.2012 16:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak