Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżny makowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
ocet 1 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
masa makowa 900 g
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
orzechy 200 g
mleko 1/2 szklanki
margaryna 1 kostka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżny makowiec

Biszkopt−

Białka ubić na sztywną pianę ,dodać cukier potem żółtka z octem. Na koniec łyżką wymieszać mąkę ,proszek do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowaną blaszkę (24cm x 39 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.175 C z termooboegiem około 15 minut.

Masa makowa −

mak włożyć do garnka i podgrzać cały czas mieszając (nie musi być gorący) wyłożyć na ciepły biszkopt

Masa śnieżna−

W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyzeczki żelatyny. Ubić kremówkę z cukrem pudrem kiedy będzie sztywna wlać (cały czas mieszając) lekko wystudzona żelatynę i wylać na ostudzony mak

Masa orzechowa−

Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. W misce miksować margarynę z cukrem
dodawać po jednej łyżce wystudzonych orzechów −miksować na jednolitą masę (mogą byc grudki od orzechów) . Wyłożyć na stężałą kremówkę i wstawić w zimne miejsce

Polać polewą czekoladową lub posypać kakao− podam przepis na polewę
3/4 kostki margaryny włożyć do garnka wlać 2 łyżki wody i 3/4 szkl. cukru−gotować do rozpuszczenia margaryny na koniec dodać 2 łyżki kakao −wymieszać− nie gotować. Polać jak zacznie lekko gęstnieć
Szkoła gotowania - VIDEO

Zobacz porady video

Podyskutuj na forum
Zgłoś nadużycie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak