Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonow według mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe 1 kg
mięso wieprzowe 1 kg
pieczarki 500 g
ogórki konserwowe 1 słoik
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
cebula 2 szt.
śmietana 3/4 szkl.
mąka pszenna 4 łyż.
przecier pomidorowy 2 łyż.
przyprawa do zup 1 łyż.
olej 3 łyż.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka zielona 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
kostka rosołowa 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow według mojej mamy

Mięso kroję w grubą kostkę i smażę na rozgrzanym tłuszczu w rondlu na brązowy kolor. Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojoną w półkrążki cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Przekładam wszystko do większego garnka, dodaję pokrojone plasterki pieczarki, oczyszczone i pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, kostki rosołowe oraz przyprawę do zup. Całość dokładnie mieszam i gotuję pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Pod koniec gotowania dodaję do wszystkiego koncentrat pomidorowy, mieszam i dalej gotuję. Na suchej patelni rumienię mąkę na lekko brązowy kolor. Kiedy warzywa i mięso zmiękną dodaję do nich zawiesinę wykonaną ze zrumienionej mąki i wody. Dokładnie mieszam i gotuję całość jeszcze około 5 minut. Zdejmuję z ognia. Dodaję roztrzepaną śmietanę i mieszam. Na koniec doprawiam całość solą i pieprzem. Od razu podaje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 08.05.2012 08:48
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak