Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makowiec

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier 1 szklanka
śmietana 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa makowa
mak 70 dek
jajko 7 szt
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
margaryna 1/2 kostki
mąka 2 łyżki
cukier 2 szklanki
śmietana 2 łyżki
dżem 1/2 szt
olejek migdałowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: makowiec

Kroki postępowania

1
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, żółtko, śmietanę, i przesianą mąkę z proszkiem. 2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowaną blachę,
Krok 1 - makowiec foto
2
mak ugotować i i zmielić 3 razy. Margarynę utrzeć z 1 szklanką cukru i dodać żółtka, olejek, śmietanę, mąkę, olejek, cynamon, dżem i mak. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z drugą szklanką cukru. Masę wykładamy na ciasto.
Krok 2 - makowiec foto
3
do pozostałej 1/3 ciasta dodajemy mleko aby rozrzedzić ciasto tak aby łatwiej się rozlewało na wierzchu masy makowej.Łyżką rozlewamy ciasto na masie tak aby pokryć całe ciasto.
Krok 3 - makowiec foto
4
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Krok 4 - makowiec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 30.05.2014 21:05
bardzo lubie makowca, ten wyglada apetycznie
ankaryba 03.01.2014 10:54
uwielbiam :-)
anemon 06.03.2013 18:08
Lubię makowce takie jak Twój z dużą ilością maku.
Ewelina38 25.10.2012 12:25
makowiec chyba zawsze będzie mi się kojarzył z moją babcią, w Jej wykonaniu był zawsze wyśmienity :)
Wacław 19.10.2012 19:58
mniam,mam słabość do makowców :)
Zdzisław 05.10.2012 21:26
bardzo lubię makowce
owca441 12.06.2012 17:51
rewelka
owca441 12.06.2012 17:51
rewelka
teresa18 24.05.2012 19:23
świetny, od razu widać że nie jest z gotowej masy makowej
ben-ka 11.05.2012 08:27
wspaniały bo ma duzo maku.
mimi 07.05.2012 21:54
pycha
ziutula
ziutula 11.04.2012 01:19
lubię dużo masy makowej i mało ciasta...
irenka 10.04.2012 21:45
pyszniutki
misia53 10.04.2012 20:36
zamarzył mi siętaki makowiec - ja piekłam drożdzowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak