Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście drożdżowym z pieczarkami i serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
sól 1,5 łyżecz.
cukier 1 łyżecz.
drożdże świeże 20 g
oliwa 1 łyż.
parówki 5 szt.
pieczarki 6 łyż.
woda 250 (ciepła)
ser gouda 12 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście drożdżowym z pieczarkami i serem

Świeże drożdże umieszczam w miseczce, dodaję cukier i rozcieram. Dodaję łyżkę mąki, połowę ciepłej wody i dokładnie rozcieram aby nie było grudek. Następnie odstawiam rozczyn drożdżowy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszam mąkę z solą, po czym dodaję wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Następnie wyrabiam ciasto, dodaję stopniowo wodę i oliwę. Elastyczne ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkuję i kroję na prostokąty o wymiarach odpowiednich do wymiarów parówek. Prostokąt ciasta smaruję najpirw cienko sosem pomidorowym, kładę trochę podsmażonych pieczarek, starty ser i kładę na to obraną z osłonki parówkę. Zlepiam ciasto dokładnie, aby ni wypadło nadzienie w czasie pieczenia z bułki. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 40 minut. Smaruję pakieciki mlekiem. Piekę w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temperaturze 200°C. Podaję z ketchupem lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak