Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastko Roześmiana Dynia

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 180 g
masło 100 g
cukier puder 2 łyż.
cukier wanilinowy 1 łyżecz.
jajko 1 szt.
cukier puder 1 szkl.
barwnik pomarańczowy 1 szczypta
białko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastko Roześmiana Dynia

Kruche ciasto: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól i masło mieszam razem w jednej misce. Do całości dodaję całe jajko i zagniatam na gładkie ciasto. Owijam ciasto folią spożywczą i wstawiam na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na papierze do pieczenia i wycinam nożem kształt dyni. Wstawiam ciastko do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i piekę ok. 15-20 minut aż ciastko się lekko zrumieni. Lukier: Białko kurze ucieram z cukrem pudrem na bardzo gęsty lukier. Barwię biały lukier na pomarańczowo-dyniowy kolor, maluję ciastko zabarwionym lukrem. Odstawiam ciastko, aż lukier całkowicie zastygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.09.2013 20:45
śmieszne ciacho :D
Megi 17.07.2012 08:04
super
SylwiaMagdaSabin 12.04.2012 12:14
Extra
SmacznaPyza 10.04.2012 19:20
bardzo wesolutkie ciasto
parysek10 10.04.2012 17:22
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak