Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-dyniowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 500 g
ziemniaki 3 szt.
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 4 łyż.
czosnek 1 ząbek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-dyniowe

Dynię obieramy ze skóry i trzemy na tarce o drobnych oczkach. To samo robimy z ziemniakami i cebulą. Czosnek wyciskamy i dodajemy do masy. Jeśli w między czasie oddzieliła nam się woda z jarzyn odlewamy ją, a resztę wyciskamy. Wbijamy jajko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy i za pomocą łyżki nabieramy masę, formujemy po trzy placuszki na patelni. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak