Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet pod galaretką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
mięso drobiowe 1 kg
wątróbka drobiowa 20 dag
cebula 2 sztuki
jajko 5 sztuk
masło
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
ziele angielskie kilka sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
lubczyk 1 mała gałązka
jałowiec kilka ziaren
tymianek 1/2 łyzeczki
DODATKOWO:
marynowane grzybki 1 słoik
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
Bulion grzybowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet pod galaretką

Mięso drobiowe i wieprzowe natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju, rumiane mięso przełożyć do garnka dolać około 1 litra wody dodać gałązkę lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę bulionową, gotować całość do miękkości mięsa.
Wątróbkę zrumienić razem z cebulą pokrojona w piórka na oleju który został na patelni po smażeniu mięsa.
Zimne mięso razem z wątróbka i cebula skręcić przez maszynkę, dodać żółtka jajek, tymianek, roztarte ziarna jałowca, około 1 szklanki buliony z gotowania mięsa, całość dokładnie wymieszać doprawiając jeszcze solą i pieprzem, na koniec ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Formę w której będziemy piekli pasztet dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, napełnić ją masą, wyrównać i posypać wiórkami masła. Piec około 60 min w temp.190st
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy grzybki i polać 3 szklankami bulionu z rozpuszczoną w niej żelatyną, odstawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 13.04.2012 20:43
bardzo apetycznie wygląda
anemon 13.04.2012 09:27
Bardzo ładnie wygląda pasztet z tą warstwą galaretki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak