Sposób przygotowania

Mięso drobiowe i wieprzowe natrzeć solą oraz pieprzem i podsmażyć na oleju, rumiane mięso przełożyć do garnka dolać około 1 litra wody dodać gałązkę lubczyku, liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę bulionową, gotować całość do miękkości mięsa.
Wątróbkę zrumienić razem z cebulą pokrojona w piórka na oleju który został na patelni po smażeniu mięsa.
Zimne mięso razem z wątróbka i cebula skręcić przez maszynkę, dodać żółtka jajek, tymianek, roztarte ziarna jałowca, około 1 szklanki buliony z gotowania mięsa, całość dokładnie wymieszać doprawiając jeszcze solą i pieprzem, na koniec ostrożnie wymieszać z ubitą pianą z białek.
Formę w której będziemy piekli pasztet dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, napełnić ją masą, wyrównać i posypać wiórkami masła. Piec około 60 min w temp.190st
Po upieczeniu dokładnie wystudzić na wierzchu ułożyć odsączone z zalewy grzybki i polać 3 szklankami bulionu z rozpuszczoną w niej żelatyną, odstawić do zastygnięcia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ładnie wygląda pasztet z tą warstwą galaretki.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    bardzo apetycznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !