Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z penne

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 1/2 szkl.
rosół 3 szkl.
pieczarki 300 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
masło 3 łyż.
mąka 2 łyż.
natka pietruszki 1 garść
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z penne

Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na maśle do lekkiego zrumienienia. Pieczarki myję dokładnie i kroję w plasterki lub ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję na patelnię pokrojone w plastry pieczarki i podsmażam około 10-15 minut. Podduszone pieczarki, cebulkę i czosnek mieszam z rosołem i gotuję do czasu aż pieczarki staną się miękkie. Mąkę mieszam dokładnie ze śmietaną, wlewam do tego szklankę gorącej zupy, szybko mieszam. Wlewam mieszankę do zupy i doprowadzam do zagotowania. Następnie dodaję majeranek i natkę pietruszki. Doprawiam zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę podaję z ugotowanym makaronem penne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 02.08.2012 09:12
zupe pieczarkowa bardzo lubie, penne też, trzeba to kiedys połaczyc :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak