Sposób przygotowania

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić dość drobno.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok.
Do gruszek wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i wlać trochę wody, aby mógł się rozpuścić.
Nakryć garnek i zagotować, co jakiś czas mieszając.
Odkryć i dusić na niewielkim ogniu, aż gruszki się rozgotują.
Utarty imbir zalać niewielką ilością wrzącej wody, wymieszać, odstawić na kilka minut i odcedzić powstały sok - wióry wyrzucić.
Sok imbirowy dodać do dżemu, doprawić sokiem z cytryny i dusić, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.
Wlać gorący dżem do słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20-30 minut.

Komentarze

  • 2
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>Zapraszam do przejrzenia mojej galerii, zapoznania się z pomysłami i przepisami na bardzo różnorodne potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika63

    pychotka
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo przyda mi sie ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !