Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z nutellą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
galaretka cytrynowa 1 op
galaretka brzoskwiniowa 2 op
andrut 1 szt
nutella 1 op
brzoskwinie w puszce 1 op
biszkopty podłużne 1 op
masło 1 op
mleko 0,5 l
śmietana 30%
czekolada gorzka
cukier 13 łyżek
mąka 9 łyżek
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
mąka ziemniaczna 1 łyżka
cukier wanilinowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: placek z nutellą

BISZKOPT: 8jajek, 8 łyżek cukru,8 łyżek mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pieczemy w temp 170 C przez ok 30 min. Po wystudzeniu przecinamy na dwa. Na pierwszą połówkę nakładamy:(można posmarować kremem) tężejące dwie galaretki z dodatkiem pokrojonych brzoskwiń (galaretki zrobić na soku z puszki po brzoskwiniach z 0,5 szklanki wody). Przełożyć drugim biszkoptem.

NUTELLA: rozpuścić 400 g nutelli i wyłożyć na biszkopt. Pokruszyć jeden płat wafla.

KREM: Ugotować 0,5 l mleka z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej dodać 5 łyżek cukru i 1 cukier waniliowy. Ugotowany krem, przestudzić, utrzeć z kostką masła. Wyłożyć na nutellę i na to wyłożyć dużą paczkę biszkoptów.

ŚMIETANA: śmietanę(łaciata) ubić z galaretką cytrynową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody. Tężejącą wyłożyć na biszkopty. Na wierzch zetrzeć czekoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.03.2015 07:43
świetne ciacho
eliza135 07.11.2012 09:06
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak