Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z pomarańczami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
sól 1 duża szczypta
palma 1 kostka
żółtko jajek 4 sztuki
mleko skondensowane słodzone 1 puszka
śmietana kremówka 1 szklanka
biała czekolada 2 tabliczki
pomarańcze 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z pomarańczami

Kroki postępowania

1
Mąkę, pół szklanki cukru, sól, palmę i żółtka szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Krok 1 - Mazurek z pomarańczami foto
2
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem.
Krok 2 - Mazurek z pomarańczami foto
3
Piec w 180 stopniach przez 60 minut (jak wierzch się ładnie zrumieni, ciasto jest upieczone).
Krok 3 - Mazurek z pomarańczami foto
4
Puszkę z mlekiem zagęszczanym włożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 1,5 godziny, ostudzić (najlepiej zrobić to wcześniej, np. poprzedniego dnia). Masę rozsmarować na upieczonym cieście.
Krok 4 - Mazurek z pomarańczami foto
5
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Krok 5 - Mazurek z pomarańczami foto
6
Śmietanę ubić na sztywno, dokładnie wymieszać z roztopioną czekoladą, rozsmarować na masie krówkowej.
Krok 6 - Mazurek z pomarańczami foto
7
Pomarańcze pokroić razem ze skórką w bardzo cienkie plasterki (ja kroję je nożem z ząbkami).
Krok 7 - Mazurek z pomarańczami foto
8
W jednym garnku zagotować ok. 2-3 szklanki wody. Wrzucić do niej plasterki pomarańczy, gotować kilka minut, odcedzić. Robię to po to, żeby pozbyć się goryczki ze skórki.
Krok 8 - Mazurek z pomarańczami foto
9
W drugim garnku zagotować 1 szklankę wody z 1 szklanką cukru. Do syropu wrzucić obgotowane plasterki pomarańczy i gotować tak długo, aż skórka zrobi się miękka i szklista. Pomarańcze ostudzić w syropie.
Krok 9 - Mazurek z pomarańczami foto
10
Jak ostygną, odcedzić je i ułożyć na masie śmietanowej w ten sposób, żeby plasterki lekko na siebie nachodziły.
Krok 10 - Mazurek z pomarańczami foto
11
Gotowy mazurek kroić na porcje.
Krok 11 - Mazurek z pomarańczami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 28.11.2013 07:19
Śliczny mazurek :)
Weronika_eM 12.04.2012 21:14
pięknie wygląda
ziutula
ziutula 11.04.2012 01:23
ale ładnie wygląda i kusi do jedzenia....
Dorota76 10.04.2012 21:17
ciekawa dekoracja
caralajna 10.04.2012 17:47
bardzo ładny :)
cooleczka 10.04.2012 16:45
brzmi smacznie - coś dla mnie :)
haffka 10.04.2012 16:26
apetyczny
Misiabe 10.04.2012 16:01
Pięknie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak