Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

swojska kiełbasa 1 laska
ciasto francuskie
bulion drobiowy 1 litr
czosnek 2 ząbki
biała kiełbasa 1 laska
majeranek 1 łyżeczka
sól szczypta
pieprz 1 szczypta
chrzan 4 łyzeczki
jajko 4 szt
zakwas na żurek żytni litr

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

Kiełbasę swojską zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po wyjęciu z pieca ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości około 1,5 cm.

Do bulionu wlewamy zakwas, a po zagotowaniu wrzucamy białą kiełbasę.

Gotujemy około 20 minut, po czym doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Przed samym podaniem do każdej miseczki dodajemy po łyżeczce chrzanu ze słoika i podajemy z kiełbasą w cieście i jajkiem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 27.05.2012 17:08
Bardzo fajny przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak