Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiórki kokosowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzech kokosowy 1 szt.
nóż 1 szt.
korkociąg 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiórki kokosowe

Kroki postępowania

1
W miejscu kiełkowania kokosa znajdują się dwa niewielkie otworki, przy użyciu korkociągu wywierć je i zlej do naczynia kokosowe mleczko.
Aby łatwiej było rozłupać orzech, włóż go na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po lekkim ostudzeniu ułóż go na desce i uderz tłuczkiem do mięsa.
Powtarzaj uderzanie z wyczuciem zwiększając siłę, póki owoc nie pęknie na połówki.
W celu oddzielenia miąższu od skorupki, wsuń między niego, a skorupkę ostrze noża i delikatnie podważ.
Krok 1 - Wiórki kokosowe foto
2
Aby obrać kawałki z pozostałem miękkiej skórki możemy posłużyć się zwykłym nożykiem do warzyw.
Krok 2 - Wiórki kokosowe foto
3
Miąższ ścieramy na wiórki. Używamy ich głównie w kuchni, jako główny akcent dania lub dekorację.
Krok 3 - Wiórki kokosowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 10.04.2012 19:05
:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak