Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur wielkanocny

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała 1 kilo
woda 6 litrów
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
grzyby suszone 1 garść
ziele angielskie 7 sztuk
cebula 1 sztuki
boczek wędzony 0,5 kilo
Kucharek przyprawa uniwersalna
chrzan tarty 200 gram
czosnek 3 ząbki
zakwas żytni 2 butelki
Majeranek suszony Prymat do smaku
bulion 1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żur wielkanocny

Białą kiełbasę zagotować w wodzie, dodać ziele angielskie, liścia laurowego, kostki bulionowe, pieprz, obraną marchewkę, pietruszkę, grzyby. Gotować do całkowitego zmięknięcia warzyw. W międzyczasie pokroić boczek i cebulkę w kosteczkę i podsmażyć. Jak warzywka będą miękkie to wyjąć kiełbaskę i dodać zakwas. Zagotować. Dodać chrzanu i startego czosnku, boczek i cebulę, majeranek. Przyprawić do smaku i gotować na małym ogniu aby sobie powoli bulkało. Podawać z jajem i białą kiełbaską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 22.09.2012 09:36
uwielbiam nie tylko na Wielkanoc
Iwusia 20.06.2012 21:20
smakowity
Dorian 20.06.2012 11:50
pycha
RenataZ-et 15.06.2012 17:34
najlepszy!
pacpaw 03.06.2012 20:20
świetny kolor ma ten zurek
mic 31.05.2012 18:51
żur uwielbiam
olkaaa 26.05.2012 16:25
extra
dianix 19.05.2012 15:16
czas zrobic a nie tylko na swieta hehe
Katarzyna56 15.04.2012 19:22
Bardzo lubie:o)
caralajna 10.04.2012 16:53
po świątecznym żurku pozostało tylko miłe wspomnienie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak