Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 250 g
jajko 2 szt.
mąka pszenna 8 łyż.
woda 4 łyż.
kurkuma 1/2 łyżecz.
chili 1/2 łyżecz.
kumin 2 łyżecz.
kolendra 1/2 łyżecz.
cebula 1 szt.
ser feta 100 g
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem

Kroki postępowania

1
Marchew myję, obieram ze skórki, płuczę i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram i drobno siekam.
Krok 1 - Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem foto
2
Jajka roztrzepuję dokładnie widelcem. Do roztrzepanym jajek dodaję mąkę i wodę, dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek. Dodaję do ciasta rzymski kumin, chili, kolendrę i kurkumę, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję posiekaną cebulę, i startą marchewkę, mieszam. Na koniec dodaję drobno pokruszoną fetę i łączę delikatnie. Rozgrzewam olej na patelni, łyżką nakładam niewielkie placuszki, lekko spłaszczam łyżką i smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem foto
3
Osączam placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję placuszki z ulubionym sosem.
Krok 3 - Placuszki marchewkowe z fetą i kuminem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena/Madija 27.07.2012 22:50
fajne
mirosława4 04.06.2012 20:00
apetyczne
agnieszka137 10.04.2012 22:52
apetyczne placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak