Sposób przygotowania

CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA: rodzynki i brzoskwinie zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy.
Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go nawet dwa lub trzy dni wcześniej.

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    cris04

    Bardzo fajny przepis!
  • 0
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    apetyczny :)
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszny
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne smaki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    lubie mazurki o tym smaku
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    uwielbiam swojskie mazurki.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zapomniałam dopisać,że wszystko co na 'moim" półmisku zabieram do siebie:}
  • 4
    original
    Opublikowano

    anemon

    Zgoda pod warunkiem, że ja ze "swoim" u Ciebie robię to samo.
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    dla mnie bomba
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oj, nie kłóćcie się dziewczyny , ja zabieram go do Pszczyny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    rewelacja
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    bartek8585

    zjadłoby się:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ale fajny,moje smaki
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ten mazurek z pewnością by mi smakował
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    u mnie w domu mazurki wyglądamy zupełnie inaczej :-) przeważnie były z makiem i kawą - ale ten też wygląda świetnie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    msmors

    fajny mazurek na Wielkanoc
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    świetny,bardzo apetyczny :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    wygląd kusi smakiem
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    smakowity wypiek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    musiał być przepyszny :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    przepyszne ciasto !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !