Sposób przygotowania

apryki opiec w piekarniku, tak by skórka zrobiła się czarna w temp. 200st. Opieczone włożyć do woreczka foliowego, szczelnie zawiązać i zostawić do ostygnięcia. Następnie nożem obrać ze skórki i oczyścić z nasion. Pokroić w szerokie, długie paski. Przełożyć do słoiczka lub innego pojemnika.
Na dno moździerza wsypuje cukier, zalewam octem, tyle żeby przykrył cukier, dodaje oliwe, posiekane drobno zioła, sól, pieprz, sok z cytryny lub limonki. Ucieram moździerzem żeby się składniki połączyły a cukier rozpuścił. Sprawdzam smak, ewentualnie można doprawić tym czego nam do płenego smaku brakuje. Zalać papryki sosem, wymieszać. Można jeść od razu lub odstawić na jakieś pół godziny żeby się smaki połączyły. Zazwyczaj dłużej i tak papryki nie wytrzymują bo ze świeżą bagietką smakują wyśmienicie. Do ostatniego kęsa.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !