Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki z nadzieniem budyniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 22 dag
mleko 80 ml
cukier 25 gram
drożdże 10 dag
jajko 1 sztuka
rum 1 łyżka
masło 35 dag
sól 1/4 łyżeczki
budyń waniliowy 1 sztuka
rum 2 łyżki
cukie 6 łyżek
mleko 1/2 litra
olej do smazenia

Przepis i sposób przygotowania na: pączki z nadzieniem budyniowym

NAdzienie skladniki: budyń, mleko 1/2 litra, cukier 6 łyżek , rum 2 łyżki, sól 1/4 łyzeczki,. Reszta to skladniki na ciasto.


Drożdze oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Do oddzielnej miski wsypujemy, mąkę, rum, sól, powstały rozczyn z cukru, mleka i drozdzy, masło, jajko. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy jakąś np ściereczką i odstawiamy na okres 2-2,5h. aLE ciasto musi miec konsystencje elastyczną, nie powinno być w nim grudek.

MAsa:
budyń robimy wg opisu na opakowaniu, dodajać dodatkowo rum i cukiem. Odstawiamy gotowy budyń do pzrestygnięcia,

Wyrośnięte ciasto pączkowe rozwałkowywujemy na stolnicy. Stolnica jest posypana wcześniej mąką. Za pomocą szklanki, kubka wycinamy kółka. Takie odstawiamy znowu by rysoły.Tak więc zostawiamy je na okres 30 minut.

W garnku rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy do nich pączki i smażymy z każdej strony. Ciepłe pączki nadziewamy budyniem Do nadziewania wyorzystujemy tzw szprycę.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justys759 20.05.2012 09:50
pych to nadzienie
dianix 13.04.2012 20:09
Zapraszam:]
cooleczka 13.04.2012 17:04
poproszę jednego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak