Sposób przygotowania

NAdzienie skladniki: budyń, mleko 1/2 litra, cukier 6 łyżek , rum 2 łyżki, sól 1/4 łyzeczki,. Reszta to skladniki na ciasto.


Drożdze oraz cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Do oddzielnej miski wsypujemy, mąkę, rum, sól, powstały rozczyn z cukru, mleka i drozdzy, masło, jajko. Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy jakąś np ściereczką i odstawiamy na okres 2-2,5h. aLE ciasto musi miec konsystencje elastyczną, nie powinno być w nim grudek.

MAsa:
budyń robimy wg opisu na opakowaniu, dodajać dodatkowo rum i cukiem. Odstawiamy gotowy budyń do pzrestygnięcia,

Wyrośnięte ciasto pączkowe rozwałkowywujemy na stolnicy. Stolnica jest posypana wcześniej mąką. Za pomocą szklanki, kubka wycinamy kółka. Takie odstawiamy znowu by rysoły.Tak więc zostawiamy je na okres 30 minut.

W garnku rozgrzewamy olej. Następnie wrzucamy do nich pączki i smażymy z każdej strony. Ciepłe pączki nadziewamy budyniem Do nadziewania wyorzystujemy tzw szprycę.
Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    poproszę jednego :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    dianix

    Zapraszam:]
  • 0
    original
    Opublikowano

    justys759

    pych to nadzienie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !