Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka z białek

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 3 szt
cukier 300 gram
mielone migdały 150 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyzeczka
sok z cytryny 1/2 szt
cukier puder 150 gram
orzechy laskowe 150 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka z białek

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Masę wymieszać z migdałami i orzechami, przyprawą do pierników. Następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na całą noc (w oryginale było że wystarczy na godzinę do lodówki ale po tym czasie moja masa nadal była zbyt miękka). Masę wyjąć, podzielić na części. Każdą część delikatnie rozwałkować na grubość 5mm (można pomagać sobie palcami bo masa szybko mięknie) i wycinać foremką ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 2h. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ucierając na lukier. Każde ciasteczko posmarować lukrem i oprószyć posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak