Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka
Ciasto na biszkopt - skladniki są w przepisie głównym, ale dla jasnosci, które odnoszą się do biszkoptu tutaj je wymienię.
10 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z jaj ubijamy z solą na szcztywną pianę, stopniowo podczas ubijania dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy żółka dalej ubijając. Dalej dodajemy zmieszaną (kakao, mąkę, proszek do pieczenia). Daliekatnie mieszamy w jędną stronę-prawą.
Każdy biszkopt polewamy roztworem z 50 ml wódki, 1 1/3 szklanki wody pzregotowanne, połową soku z cytryny i cukrem. Roztwój ma byc chłodny.
Nadzenie- bita smietana
Śmietanę kremówkę 36 procentową - 1 litr ubijamy na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 4-5 łyżkach ciepłej wody. Następne dodajemy sok z połowy cytryny i wszytsko mieszamy/.
NAstępnie gotowy biszkpt dzielimy na dwie częsci. Następnie jeden z nich nasączamy roztworem uzyskanym wcześniej. Wykładamy na niego 2/3 vbitej smietany. Następnie nakładamy 2 część ciasta. I nasądzamy. W dalszej kolejności wykładamy pozostałą bitą smietaną i rozsmarowywujemy. Posypujemy kakao.
Gotowe ciasto wstawiamy na okres 3-4 godzin do lodówki.