Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10 sztu
kakao 3 łyżki
cukiier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
wódka 50 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier 3 łyżki
śmietana kremówka 1 litr
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1/2 sztuki
woda 1 1/3 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka

Wuzetka

Ciasto na biszkopt - skladniki są w przepisie głównym, ale dla jasnosci, które odnoszą się do biszkoptu tutaj je wymienię.
10 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka z jaj ubijamy z solą na szcztywną pianę, stopniowo podczas ubijania dodając cukier. Do ubitej piany dodajemy żółka dalej ubijając. Dalej dodajemy zmieszaną (kakao, mąkę, proszek do pieczenia). Daliekatnie mieszamy w jędną stronę-prawą.

Każdy biszkopt polewamy roztworem z 50 ml wódki, 1 1/3 szklanki wody pzregotowanne, połową soku z cytryny i cukrem. Roztwój ma byc chłodny.

Nadzenie- bita smietana
Śmietanę kremówkę 36 procentową - 1 litr ubijamy na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 4-5 łyżkach ciepłej wody. Następne dodajemy sok z połowy cytryny i wszytsko mieszamy/.

NAstępnie gotowy biszkpt dzielimy na dwie częsci. Następnie jeden z nich nasączamy roztworem uzyskanym wcześniej. Wykładamy na niego 2/3 vbitej smietany. Następnie nakładamy 2 część ciasta. I nasądzamy. W dalszej kolejności wykładamy pozostałą bitą smietaną i rozsmarowywujemy. Posypujemy kakao.


Gotowe ciasto wstawiamy na okres 3-4 godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.08.2013 12:00
dawno nie robiłam a bardzo lubię
Izabela28 29.05.2012 22:24
pyszności:)
justys759 20.05.2012 09:52
mmm pycha
Dorota37 18.05.2012 07:20
super ciacho
Kas2 10.04.2012 20:04
wyśmienite ciacho
Joanna46 09.04.2012 19:41
Dobre, ja zamiast żelatyny używam galaretki.
Justyna87 09.04.2012 18:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak