Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
mąka krupczatka 45 dag
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 łyżeczki
cynamon 1,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 3/4 łyżeczka
jaja 5 sztuk
miód płynny 12 łyżeczek
masło 30 dag
śmietana 30% 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowiec

W skladnikach wymienionych wyżej (głownych) znajduje się przepis na ciasto.
Przepis na mase-Krem budyniowy:
mleko 1,5 l
budyń waniliowy 3 sztuki
mąka krupczatka 3 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
masło 60 dag
cukier puder 12 łyżek
sok z cytryny 6 łyżek

Polewa czekoladowa:
1,5 tabliczki czekolady
13 łyżek śmietany 30%

Przepis:

Szukujemy sobie miskę. Wsypujemy do niej dwa rodzaje mąki , sodę, cunamon, imbir otaz przyprawę do piernika. Za pomoca łyżki wszytsko ze soba dokladnie mieszamy. Następnie musimy dodać masło, smietanę, miód oraz jajka. Sikamy nożem, mieszamy i na koniec zagniatamy ciasto. Ciasto które nam powstało dzielimy na 6 części. Robimy z nich np kule, owijamy folią aluminiową i następnie wkładamy do lodówki na okres około 55-60 minut. W dalszej kolejności każdą z części rozkladamy w fromie, u mnie taka biszkoptowa. Formę wykladamy papierem pieczeniowym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnikka i pieczemy w temp 180 st. przez około 10 minut. Oczywicie każdą z "częsci" ciasta pieczemy osobno, odstawiamy do ostudzenia, ponieważ gdy wyjmiemy je jak będa goroące, świezo po upieczeniu istenieje ryzuko ,że się złamią.

MasaL
4szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowywujemy. Do pozostałęgo mleka do garnuszka dodajemy budynie, mąkę jedną i drugą. Wszytsko ze sobą mieszamy. Wlewamy następnie do gotującego seę mleka szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Robimy budyn, następnie odstawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę stopniowo dodając ostudzony budyń i sok z cytryny.

Na każdy placek wykładamy częśc masy budyniowej i przykrywamy kolejną częscią ciasta. I tak za każdym razem. Na koneic lekko dociskamy. POlewamy obficie czekoladą, którą rozpusciliśmy w rondelku wraz ze śmietaną i ciagle mieszaliśmy. Lekko ostygnieta polewamy ciacho. Następnie ciasto przekaldamy do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 12.10.2013 11:29
wygląda powoalająco apetycznie
justys759 20.05.2012 09:54
świetnie wygląda
Joanna46 09.04.2012 19:43
Zaintrygował mnie ten mielony imbir w cieście.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak