Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pieguski z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier biały 1 szklanka
cukier brązowy 1/2 szklanki
orzechy włoskie do smaku
czekolada gorzka do smaku
jaja 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
cynamon 1/3 łyżeczki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
esencja waniliowa 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pieguski z orzechami

Margarynę należy rozgrzać tak by miała postać płynną ( na małym ogniu).
Dodać do niej kolejno wymienione skladniki, ale na samym końcu wyłuskane orzechy włoskie pokrojone na czastki, chyba że ktoś woli to większe kawałki, czekolade zas pokrojoną w mniejsza kosteczkę. dokładnie mieszać tak aby miały postać jednolitą. Masa może być troszkę rzadka ( to nic), jeżeli komuś to aż tak bardzo przeszkadzało może dodać 3 zamiast 2,5 szklanki mąki.


NA blachę posmarowaną oleją należy za pomocą łyżeczki wykładać ciasto (tak by masa była wysoka, nie rozlana- ciasteczka jeszcze urosną)- czasem osobom które robią pierwszy raz łączą się ciasteczka w jedno dlatego nie należy ich zbyt gęsto koło siebie kłaść.
Następnie nastawiamy ciasteczka w piekarniku w temp. około 180 stopni.


Pieczemy około 20 minut , zresztą każdy zauważy jak już będą gotowe, dlatego należy je sprawdzać podczas pieczenia.

Robi się je bardzo szybko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 12.03.2013 15:38
szybkie do zrobienia;]
berys18 10.07.2012 12:23
super ciasteczka
Izabela28 23.05.2012 10:17
pyszności:)
Renataj 15.05.2012 21:12
Pycha i bez sztucznych konserwantów.
daria2911 10.04.2012 21:08
zjadła bym :)
Kas2 10.04.2012 20:04
robię podobne, pyszne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak