Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BAbka wielkanocna

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat do dormy
olej 200 g
mąka ziemniaczana 1 4/5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: BAbka wielkanocna

Jajka rozbijamy oddzielając białko od żółtek. Do samych żółtkek dodajemy cukier i za pomocą miksera miksujemy. Następnie dodajemy olej i miksujemy . W dalszej kolejnosci dodajemy mąke ziemniaczaną, proszek, a także cukier waniliowy. Wszytsko ze sobą miksujemy.

Z białek ubijamy pianę. Następnie dodaje ją do jednolitej konsystencji powstałej z żółtek i innych produktów, powoli dodajemyją. Masa z żółtek jest masą gęstą. Formą jaką mamy na babke smarujemy masłem i obcypujemy bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp stopni 180. Pieczemy abkę przez okres około 45-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowa poprzez wsadzenia do ciasta, patyczka, wykałaczi, . Ciasto ma kolor złocisty. Można polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 12.10.2013 11:28
sam bym do kawki ja teraz podjadł
TEtalicha 31.03.2013 22:10
ładna babeczka;p
dagmara020 29.07.2012 16:04
uwielbiam babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak