Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek wielkanocny z jajkami, kiełbasą i pieczarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 1 kg
kiełbasa polska surowa 400 g
Kiełbasa biała cienka parzona 500 g
chrzan ze słoiczka 2-3 łyżki
ziele angielskie 5-7 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
przyprawa do potraw
Pieprz biały mielony Prymat
cukier
zakwas żytni 1/2 litra
czosnek mała główka
pieczarki 300-400 g
olej
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek wielkanocny z jajkami, kiełbasą i pieczarkami

Białą surową kiełbasę zalać zimną wodą.
Dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę.
Gotować 45 minut, pod przykryciem, na małym płomieniu.
Kiełbaski cienkie usmażyć na małej ilości oleju razem z pokrojonymi pieczarkami.
Kiełbasę gotowaną wyjąć z wywaru, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Wywar przecedzić, zagotować, dodać pokrojoną kiełbasę, zakwas, wyciśnięty czosnek.
Gotować na małym ogniu, często mieszając - w międzyczasie dodać pokrojone w krążki smażone kiełbaski razem z pieczarkami.
Kiedy żurek pogotuje się z 10-15 minut, zdjąć garnek z ognia i doprawić całość chrzanem ze słoiczka oraz cukrem i białym pieprzem.
Dodać pokrojone jajka na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 11.05.2012 15:53
obowiązkowo na wielkanoc, pycha
Katarzyna59 29.04.2012 09:37
bardzo lubię
Habibi 09.04.2012 20:50
Zapraszam do przejrzenia mojej galerii i skorzystania z pomysłów oraz przepisów na bardzo różnorodne potrawy *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak