Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe rafaelki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kokos 50 gram
czekolada biała 150 gram
marmolada 3 łyżki
biszkopty okrągłe 100 gram
śmietana 30% 2 łyżki
patyczek 1 szt
herbatniki 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe rafaelki

Kroki postępowania

1
Herbatniki i biszkopty pokruszyć bardzo drobno (można rozbić tłuczkiem lub zmiksować). Dodać stopniowo marmoladę, wszystko razem mieszając, tak by masa się połączyła, ale nie kleił do rąk, by można było swobodnie uformować kuleczki. Jeśli się klei to należy dodać więcej biszkoptów. Na parze czyli, w miseczce nad garnkiem z gorącą wodą rozpuścić czekoladę, połączyć ze śmietanką i wymieszać. Każdą kuleczkę nabijać na patyczek do szaszłyka i wkładać do czekolady, obtoczyć w niej, następnie wkładać do miseczki z kokosem i dokładnie obtoczyć w wiórkach.
Krok 1 - Kokosowe rafaelki foto
2
Odstawić na deseczkę. Gdy wszystkie są gotowe włożyć do lodówki na 30 min.
Krok 2 - Kokosowe rafaelki foto
3
Można zapakować w folie, związać ozdobną kokardką i dać na prezent gwiazdkowy.
Krok 3 - Kokosowe rafaelki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota76 09.04.2012 21:21
prezent znakomity
halina55 09.04.2012 20:53
Pycha! :)
sylwia / sytofala 09.04.2012 15:36
uwielbiam kokos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak