Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec przekładany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
margaryna 50 g
mleko 60 ml
żółtko jajek 2 szt
drożdże 15 g
cukier 2 łyżki
sól 1 mała szczypta
olej 0,5 łyżki
rum 1 łyżka
cukier wanilinowy 0,5 opakowania
mak 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec przekładany

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i uformować ciasto .Odstawić do wyrośnięcia. Mak zaparzyć w wrzącej wodzie ,zemleć 2 razy.Dodać pozostałe składniki i wymieszać z białkiem które nam zostało , rozwałkować ciasto , nałożyć masę , uformować tubę , położyć na papier wysmarowany olejem,Piec przez 40-45 minut. Odstawić aż trochę ostygnie i brać się za jedzenie ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 10.12.2012 18:30
smakowity
MAR3STA 06.05.2012 18:49
samaczny
Ada-Gaba 22.04.2012 10:17
świetny
Aneta41 11.04.2012 12:46
achh jadłam go we święta i zjadłabym znowu:(
parysek10 09.04.2012 20:19
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak