Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle nadziewane owocami morza

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mieszanka owoców morza 500 gr
ser żółty 100 gr
oliwki zielone 10 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
wino białe 100 ml
makaronu conchiglioni 200 gr
ząbek czosnku 2 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
papryczka chili 1 szt
oregano 1 łyżka
cukier 1 szzypta
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle nadziewane owocami morza

Kroki postępowania

1
Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku, papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). Kiedy czosnek się przyrumieni wlać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Oliwki pokroić na plasterki. Następnie dodać owoce morza, oliwki, posiekaną natkę, pomidory, koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, oregano i na małym ogniu smażyć ok 5 minut.
Krok 1 - Muszle nadziewane owocami morza foto
2
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić muszle, odstawić do lekkiego ostudzenia,po czym muszle nadziać sosem, upychając farsz łyżeczką.
Krok 2 - Muszle nadziewane owocami morza foto
3
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Wszystko zalać resztą sosu jeśli pozostał,
Krok 3 - Muszle nadziewane owocami morza foto
4
Posypać serem startym i natką. Wstawić do piekarnika.
Krok 4 - Muszle nadziewane owocami morza foto
5
Zapiekać ok. 20 minut, do czasu aż ser się stopi.
Krok 5 - Muszle nadziewane owocami morza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 09.04.2012 15:31
bardzo smacznie muszle wygadaja..:)
anja3107 09.04.2012 15:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak