Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzić, ostudzić i obrać. Następnie pokroić w kawałki wielkości ok 1 cm. Zetrzeć ser. Piekarnik nagrzać do 200 C i wysmarować formę tłuszczem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z mlekiem. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Gotować sos 5 min, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ziemniaki ułożyć w formie, posypać pokrojoną szynką i polać sosem. Wstawić formę do piekarnika i piec 15 min. Wyjąć zapiekankę z pieca i podać.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !