Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka gotowana 200 g
ziemniaki 1 kg
kminek 1 łyżeczka
ser żółty 200 g
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
sól
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzić, ostudzić i obrać. Następnie pokroić w kawałki wielkości ok 1 cm. Zetrzeć ser. Piekarnik nagrzać do 200 C i wysmarować formę tłuszczem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i wymieszać z mlekiem. Sos doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy. Gotować sos 5 min, cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia, dodać starty ser i wymieszać. Szynkę pokroić w małą kostkę. Ziemniaki ułożyć w formie, posypać pokrojoną szynką i polać sosem. Wstawić formę do piekarnika i piec 15 min. Wyjąć zapiekankę z pieca i podać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 05.06.2012 23:34
świetna
marta34 30.05.2012 19:04
pycha
Justyna Jussstiii 17.04.2012 09:26
super
Kekerboom 09.04.2012 14:50
smaczne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak