Sposób przygotowania

Siemię lniane, płatki i otręby owsiane, sezam, słonecznik, cukier, sól i wszystkie rodzaje mąki razem mieszamy. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do pozostałych składników wraz z drożdżami, zakwasem na żur i miodem rozpuszczonym w wodzie, dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do silikonowych foremek w kształcie jajek (posmarowanych odrobina oleju). Odstawiamy na 6-12 godzin w temperaturze pokojowej. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180-190 stopni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika, smarujemy odrobiną oleju.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Muszę za rok pamiętać o tym przepisie.
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetne! ja już nie miałam czasu na domowy chlebek..
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    na święconym trzeba dobrze wypaść :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    matesko

    ciekawy przepis, muszę tylko ćsie o foremki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !