Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 0,5 l
masło roślinne 250 gram
cukier kryształ 3/4 szklanki
żółtko jajek 2
mąka pszenna 2 płaskie łyżki
budyń waniliowy 2 czubate łyżki
krakersy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy najlepiej mikserem z opakowaniem cukru waniliowego i 1/2 szklanki cukru. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka, miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałą ilością cukru. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy masę i gotujemy aż do momentu uzyskania konsystencji budyniu, studzimy.
Krok 1 - Rafaello foto
2
Miksujemy masło roślinne z wystudzoną masą, dodając ją stopniowo. Następnie wsypujemy 3/4 ilości wiórków kokosowych i całość mieszamy.
Krok 2 - Rafaello foto
3
Układamy na dnie formy krakersy, rozsmarowujemy 1/3 masy, układamy na przemian krakersy i masę, ostatnią warstwą powinna być masa kokosowa.
Krok 3 - Rafaello foto
4
Wierzch posypujemy pozostała ilością wiórków kokosowych i gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego :)
Krok 4 - Rafaello foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 12.02.2013 13:44
pycha! muszę takie zrobić
Klausia 22.12.2012 00:18
Uwielbiam :D Mogłabym je jeść i jeść i jeść :)
kuklik 23.06.2012 21:02
rewelacja
RenataZ-et 08.06.2012 21:47
uwielbiam to ciasto!
elaa 04.05.2012 19:50
doskonałe ciacho, zrobię na dzień mamy :)
doniiiaaa 01.05.2012 20:04
ooo, świetny pomysł. Koniecznie trzeba zrobić :)
ziutula
ziutula 30.04.2012 21:54
pysznie wilgotne i kokosowe ciacho
Betka 23.04.2012 22:45
uwielbiam refaello ale robię troszkę inaczej, może ten przepis kiedyś wypróbuję:))
eli82 17.04.2012 20:39
lubię to ciasto
cooleczka 09.04.2012 16:09
pyszne
gosia47-47 09.04.2012 09:47
pychota
Mysiunia 09.04.2012 09:05
sama jeszcze nie piekłam, ale jadłam i wiem, że jest to przepyszne ciasto :)
Paweł10 08.04.2012 22:38
wygląda wyśmienicie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak