Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g
cukier puder 140 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mąka 300 g
wiórki kokosowe 100 g
dżem truskawkowy 1 szt
pianki Marshmallows 18 szt
wiórki do obtoczenia 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow

Kroki postępowania

1
Rozgrzać piekarnik do 190C. W mikserze ubić miękkie masło z cukrem pudrem, następnie dodać jajko, wanilię, szczyptę soli i ubijać dalej aż ciasto będzie jednolite. Zmniejszyć obroty dosypać kokos, na koniec mąkę, miksować aż się wszytko połączy. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, ukształtować długi wałek o średnicy naszej 5 złotówki (ja zrobiłam grubszy i to był błąd, bo ciasto się w piekarniku nie rozpływa). Następnie ostrym nożem pokroić na plastry na 4mm (można przed krojeniem zawinąć wałek ciasta w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut, będzie się wtedy łatwiej kroić i będą wszystkie jednakowych kształtów). Ilość ciastek musi być parzysta.
Ciastka partiami ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 14 minut na złoty kolor. Wyszło mi 26 szt połówek. Odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow foto
2
Pianki poprzecinać na pół. Połowę ciastek czyli 18 sztuk posmarować dżemem, a na drugiej połowie ciastek ułożyć po kawałku pianki. Blachę z ciastkami z piankami wstawić do piekarnika na 2 minuty lub do chwili aż pianki się stopią. Wyjąć z piekarnika i złożyć ciastka jak kanapki, czyli górę z pianką docisnąć do ciastka z dżemem. Wstawić na 10 minut do lodówki.
Krok 2 - Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow foto
3
Wiórki kokosowe i trochę dżemu włożyć do osobnych miseczek. Każde ciastko zanurzyć brzegiem w dżemie, a następnie obtoczyć w kokosie.
Krok 3 - Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow foto
4
Gotowe.
Krok 4 - Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i pianką marshmallow foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 09.04.2012 15:37
są bardzo smakowite
Ewa6274879 09.04.2012 10:59
wyglądają smacznie :)
agnieszka137 08.04.2012 23:50
lubię, kruchutkie
irenka 08.04.2012 22:10
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak