Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

złociste supełki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 250 ml
drożdże 30 g
cukier puder 1/2 szkl
masło 60 gr
żółtko jajek 2 szt
mąka krupczatka 500 gr
rum 3 łyżki
sól 1 szczypta
olej do smażenia 1/2 litr

Przepis i sposób przygotowania na: złociste supełki

W 1/3 szkl mleka rozmieszać drożdże z łyżką cukru pudru i odstawić do wyrośnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać żółtka. Do utartej masy dosypać przesiana make krupczatkę, odrobinę soli, rum, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka. Wymieszać na jednolita masę. Po czym na posypanej mąką stolnicy zagnieść gładkie i elastyczne ciasto lekko dosypując sobie mąka. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnice i rwąc po kawałku podzielić na 30-35 części. Każdą część rozwałkować lub zrolować w cienki, długi paseczek następnie zwinąć go albo w supeł, kokardkę lub w precelek. Zostawić na 15 min do wyrośnięcia.
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć supełki lub precelki z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu odsączyć. Gotowe posypać grubo cukrem pudrem lub polać miodem i posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 10.04.2012 20:41
uwielbiam smażone ciastka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak