Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piwo miodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 kg
cukier 50 dag
chmiel 3 dag
Kwas cytrynowy Prymat 1 dag
drożdże 2 dag
woda 10 l

Przepis i sposób przygotowania na: piwo miodowe

Miód i cukier rozpuścić w 8 litrach wrzącej wody, dodać kwas cytrynowy, ostudzić. Chmiel zalać w garnku litrem wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez godzinę, przecedzić, wlać do roztworu miodowego, dodać drożdże rozmieszane w szklance płynu, fermentować w temperaturze pokojowej przez 3-5 dni. Zlać znad osadu do butelek, trzymać dwa dni w chłodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szpindorio 15.07.2012 21:00
uwielbiam piwo miodowe, ale sam jeszcze nigdy nie robiłem. Ale wygląda na niezbyt skomplikowany proces zatem na pewno spróbuję!
marta34 09.04.2012 19:41
dobre
treonina 09.04.2012 00:11
fajny przepis :-) można by spróbować :-) ale raczej spróbuję z 1/4 porcji w razie gdyby mi to nie wyszło

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak