Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z solanki wg Marthy Stewart

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki i udka kurczaka 12 szt
woda zimna 2 litr
gruba sól 2/3 szkl
cukier puder 1/3 szkl
miód 1/3 szkl
mąka pszenna 2/3 szkl
mąka kukurydziana 2/3 szkl
sól gruba 1/3 łyżeczka
pieprz 1 łyzeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
tymianek 8 szt
jajko 4 szt
olej do smażenia 1/2 litr
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z solanki wg Marthy Stewart

Szklankę wody połączyć z pozostałymi składnikami solanki, podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając aż sól i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. W dużej misce połączyć z resztą zimnej wody. Dodać kurczaka do miski. Włożyć do lodówki co najmniej od 8 do 24 godzin. Następnie wyjąć kurczaka z solanki i osuszyć. Połączyć obie mąki, sól, paprykę, pieprz w misce. Ubić lekko jajka na talerzu. Kurczaka panierować najpierw w mące, potem jajkach, następnie znowu w mące. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć partiami, kurczaka przez 15 minut, obracając raz, aż kurczak będzie mocno złoto-brązowy. Przenieść na ręcznik papierowy lub kratkę żeby odsączyć tłuszcz.. Podawać na gorąco lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak