Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 80 dag
cebula 2 szt
kajzerka 1 szt
jaja 1 szt
ząbek czosnku 1 szt
grzyby suszone 4 szt
pieprz 1 szczypta
sól 1 do smaku
mąka 1/3 szklanki
rosół 1,5 szklanki
śmietana 1-2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
słonina 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

Grzyby namoczyć na godzinę w wodzie. Kajzerkę namoczyć w odrobinie wody i odsączyć. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą, jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować mokrymi rękami podłużne zrazy. Słoninę lub boczek drobno pokroić, dać na rozgrzaną patelnię i wytopić. Zrazy obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni. Drugą cebule drobno posiekać, grzyby odsączone również i wszystko dodać do zrazów, podlać rosołem, przykryć i dusić przez 20minut. Na koniec wyjąć zrazy. Sos jeśli zgęstnieje lekko rozrzedzić rosołem lub wodą, dodać śmietanę, wymieszać. Włożyć ponownie mięso do sosu, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z uprażoną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 09.04.2012 08:21
uwielbiam zraziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak