Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jabłkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1/3 szklanki
masło 150 g
jajko 1
mleko 3 lyzki
sól 1 szczypta
dodatkow:
jabłka 5
cynamon 1 lyzeczka
cukier 2 lyzki
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko, mleko i zagniatamy by ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty.
Krok 1 - Tarta jabłkowa foto
2
Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi.
Krok 2 - Tarta jabłkowa foto
3
Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i próżymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Próżymy jeszcze ok. 5 minut. Takie upróżone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałę jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy w koło.
Krok 3 - Tarta jabłkowa foto
4
Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiekną jabłka.
Krok 4 - Tarta jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta19 12.01.2013 13:04
super
Mariposas 02.08.2012 21:11
wygląda super
Miki 27.07.2012 21:06
super
wiola333 13.07.2012 22:31
mniam
Dorota76 09.04.2012 21:23
super
aginaa 09.04.2012 20:48
polecam
stokrotka 09.04.2012 10:07
mniam.....
Anna146 09.04.2012 07:39
palce lizać
suzana 08.04.2012 21:40
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak