Sposób przygotowania

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodaj smalec mieszając go aż uformują się mączne grudki. Dodaj gorącą wodę i mieszaj szybko drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto przez około 10 minut aż do uzyskania jednolitej masy. Zawiń ciasto w folię i odstaw na pół godziny.

Podziel ciasto na 16 porcji, rozwałkuj każdą z porcji na 16 cm placek.

Rozgrzej patelnię i smaż placki bez tłuszczu na średnim ogniu przez około minutę na każdej stronie, aż do lekkiego zbrązowienia.

Jeżeli nie użyjesz ich od razu, zawiń je w folie by nie wyschły. Jeżeli będzie trzeba, możesz odgrzać placki w mikrofalówce.

Placuszki te są specjalnie do kaczki po pekińsku ale również można ich używać do kebabu.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    EWI

    fajne
  • 3
    original
    Opublikowano

    EWI

    i ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    warto spróbować
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    nie jadłam takich :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Piotr24

    spróbuje
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    edi

    kebab będzie z nimi idealny:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    janek64

    Dobre :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    fajny przepis godny wypróbowania
  • 1
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    Apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super placuszki
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    magdziorka6

    fajne takie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !