Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier brązowy 80 g
cukier waniliowy
masło 20 dag
żółtko jajek 3 sztuki
truskawki 50 dag
cynamon
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: placek z kruszonką

obie mąki zagnieść z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, żółtkami. Odciąć 1/3 ciasta i wstawić na 30 min do zamrażalnika. Resztę ciasta wstawić na 30 min do lodówki. Opłucz truskawki, przekrój na pół. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciastem z lodówki wylep blachę. Rozłóż truskawki i posyp je cynamonem. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posyp wierzch placka. Przez 45 min piec w piekarniku przy temp do 180 st C. Dobrze smakuje opruszony cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak