Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minibabeczki wielkanocne

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże świeże 5 dag
żółtko jajek 6
jajko 1
sól szczypta
mleko letnie 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
masło roztopione 12,5 dag
rodzynki 10 dag
posiekane migdały 5 dag
Szafran nitki Prymat szczypta
aromat cytrynowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Minibabeczki wielkanocne

Mąkę przesiać, wymieszać z rozczynem drożdży, solą i cukrem i szafranem. Wsypać do dużej miski. Następnie dodać roztrzepane: żółtka i jajko, mleko, aromat cytrynowy i roztopione masło. Wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać migdały i rodzynki, jeszcze raz wyrobić. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyrobić jeszcze raz. Formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą. Nałożyć ciasto do ok. 1/3 wysokości. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wyrośnie po brzegi foremek. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu przestudzić 15 minut nie wyjmując w foremki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 29.07.2012 21:26
super są takie mini babezki, a jakie podzielne
adam1f 10.04.2012 00:17
dobre
caralajna 08.04.2012 18:21
fajna
Katarzyna87 08.04.2012 17:53
Ładna.
tom 08.04.2012 17:23
śliczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak