Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z różaną konfiturą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
cukier 50 g
mąka 500 g
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
spirytus 1 łyżka
sól 1 szczypta
masło 50 g
smalec 4 kostki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z różaną konfiturą

Rozkruszyć drożdże i wymieszać z łyżką cukru. Zółtka i jajo utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać do miski i dodać drożdże, mleko, utarte jajka, sól i spirytus. Wyrabiać przez chwilę ciasto i wlać masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto grubo rozwałkować, wyciąć z niego krążki.Na każdym kłaść łyżeczkę konfitury, zlepiać, tworząc kulę. Przyszykować stolnicę, wysypać ją mąką. Ułożyć na niej pączki i zostawić do wyrośnięcia. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Gdy przestygną ozdób cukrem pudrem.
Przepis na ok 20 pączków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 15.05.2012 06:33
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak