Sposób przygotowania

Brokuła umyć, rozdzielić na różyczki i sparzyć wrzątkiem przez 5 min. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę umyć i pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z 1/2 łyżki oleju smażyć cebulę, aż do miękkości. Do patelni dodać pieczarki, rozgnieciony czosnek i smażyć, aż puszczą wodę. W misce połączyć śmietany 18 % z wodą, doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce połączyć surowy makaron, brokuła, cukinię, cebulę z pieczarkami i wodą, ser mozarella pokrojony w kosteczkę. Następnie do miski dodać sos i całość dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne o wym. 30*20 wysmarować jedną łyżką oleju. Mieszaninę wyłożyć równomiernie do naczynia i zapiekać bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Zapiekankę należy kilkakrotnie przemieszać w czasie zapiekania aby makaron doszedł. Zapiekamy tak długo, aż makaron będzie miękki, warzywa powinny chrupać. U mnie zapiekanie trwało około 60 min.

Komentarze

  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    extra wygląda :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    anulka69

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    uwielbiam takie zapiekanki
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    bardzo smaczny przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Joanna23

    pyszności.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    lubię zapiekanki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    bardzo dobra poecam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    dania makaronowe to są moje smaki, uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !