Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba Wielkanocna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 5 sztuk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Baba Wielkanocna

Kroki postępowania

1
Do makutry włożyć margarynę i ucierać ciągle pałką przez ok. 15 minut. Następnie do margaryny dodać cukier i wymieszać. Gdy już składniki się wymieszają dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać ręcznie. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodawać po trochu, ciągle ucierając pałką. Na koniec ubić białka z dodatkiem soli i wmieszać do ciasta pałką. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Baba Wielkanocna foto
2
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy babkowej wysmarowanej masłem i wyłożoną bułką tartą. Piec ok. 20 minut w 180 st. na dół formy a następnie przełożyć pieczenie na dwie strony i piec tak jeszcze ok. 35 minut.
Krok 2 - Baba Wielkanocna foto
3
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Baba Wielkanocna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 04.08.2012 10:34
pyszna babka:) lubię nie tylko na Wielkanoc
rjustysia 27.05.2012 12:39
Wygląda fantastycznie :)
ben-ka 08.04.2012 23:53
wspaniała.
caralajna 08.04.2012 18:45
fajna :)
Anna146 08.04.2012 18:10
wygląda super
halina55 08.04.2012 12:00
Super ;)
zdzichu 08.04.2012 11:40
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak