Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser tofu na zimno pomarańczowo kakaowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tofu 500 gram
cukier 3 łyżki
mleko sojowe 250 ml
syrop pomarańczowy 200 ml
aromat pomarańczowy
kakao 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
<b>Spód:</b>
płatki orkiszowe 1,5 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 50 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: deser tofu na zimno pomarańczowo kakaowy

Proporcje na formę okrągłą o średnicy 24 cm.


Spód: Płatki orkiszowe rozdrobniłam w malakserze, dodałam cukier waniliowy, roztopione masło i żółtko i wyrobiłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Masa tofu: Użyłam kremowego tofu własnej roboty. W misce zmieszałam tofu, cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody. Masę podzieliłam na 2 części. Do jednej dodałam syrop pomarańczowy, aromat pomarańczowy (kilka kropel), mleko sojowe w ilości 50 ml, kurkumę i zmiksowałam na gładką masę. Przelałam o formy. Do drugiej części dodałam kakao, 200 ml mleka sojowego i w kilku miejscach dodałam do formy. Zakręciłam spiralnym ruchem łyżką, by stworzyć wzór z obu mas. Formę z deserem odstawiłam w chłodne miejsce o ścięcia.


Gotowe, smacznego :)


Zamiast tofu można użyć serek homogenizowany lub twarogowy do sernika i mleko krowie zamiast mleka sojowego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 05.03.2014 14:10
Super wygląd i zachęca do skosztowania :-)
caralajna 12.02.2014 16:07
używałam tofu wg własnego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html ja jeszcze dodatkowo zakwaszam to wszystko jogurtem, bo fermentowana soja jest zdrowsza. nie podgrzewałam masy tofu. napisz maila do mnie to postaram się pomóc caralajna(at)gmail.com
27.01.2014 23:00
Czy tofu, syrop, mleko ma być podgrzane? Bo moja masa wcale nie wyszła puszystą a tylko w kawałka... Jak tylko dodałem ciepłą żelatynę do masy, to taki miałem efekt(((
Alex_M 10.01.2014 10:34
pięknie wygląda :)
olkaaa 20.11.2013 11:39
ciekawa propozycja
jordi 24.08.2013 13:35
zachęcająco wygląda,szczególnie z tym bratkiem
Agnieszka-87-25 24.08.2013 08:06
świetnie wygląda !
Krystyna32 09.07.2013 19:05
pyszny deserek
Krystyna32 20.06.2013 20:17
bardzo apetyczny
Mati13 08.05.2013 21:22
bardzo ładnie wygląda ten deser
miki47 08.04.2013 15:10
ciekawy przepis
ONY_za_kare 01.02.2013 12:00
mmmm.. wygląda apetycznie!
IZABELA29 19.01.2013 07:51
warto zrobić
Wafelek2601 02.01.2013 00:27
Super
ben-ka 04.12.2012 15:31
bardzo ciekawy ten Twój deser,chętnie bym spróbowała.
czekoladka_m 26.10.2012 14:24
Rewelacyjne! A jak pięknie wygląda:) Mnie tam nie trzeba zachęcać do skosztowania;)
alexxxanderka 09.10.2012 20:00
super, że dzięki takim przepisom oswajasz ludziom tofu :)
RenataZ-et 24.09.2012 20:03
rewelacja!!
Renia1 10.09.2012 22:15
fantastyczny! muszę kiedyś cos wyczarować z twoich przepisów z tofu
IZABELA29 05.09.2012 09:08
świetna propozycja
Wacław 30.08.2012 09:35
bajeczny,pycha
Iwusia 16.08.2012 18:30
cudne :)
Katarzyna59 11.08.2012 15:37
extra
Motorek 06.08.2012 09:14
super
mirosława4 04.08.2012 20:11
ale kusisz rewelacja !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak