Sposób przygotowania

Proporcje na formę okrągłą o średnicy 24 cm.


Spód: Płatki orkiszowe rozdrobniłam w malakserze, dodałam cukier waniliowy, roztopione masło i żółtko i wyrobiłam ciasto. Schłodziłam w lodówce. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Masa tofu: Użyłam kremowego tofu własnej roboty. W misce zmieszałam tofu, cukier i żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody. Masę podzieliłam na 2 części. Do jednej dodałam syrop pomarańczowy, aromat pomarańczowy (kilka kropel), mleko sojowe w ilości 50 ml, kurkumę i zmiksowałam na gładką masę. Przelałam o formy. Do drugiej części dodałam kakao, 200 ml mleka sojowego i w kilku miejscach dodałam do formy. Zakręciłam spiralnym ruchem łyżką, by stworzyć wzór z obu mas. Formę z deserem odstawiłam w chłodne miejsce o ścięcia.


Gotowe, smacznego :)


Zamiast tofu można użyć serek homogenizowany lub twarogowy do sernika i mleko krowie zamiast mleka sojowego :)



Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    nie jestem zwolenniczka tofu, ale twoja wersje deseru chetnie bym sprobowala.. wyglada przepysznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    przemek20008

    smacznie wyglada
  • 4
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ja robię tofu takie że się nie da odróżnić smakiem od serka twarogowego (jeden pan się na mnie raz niemal obraził, że zjadł ciasto i myślał że to sernik, bo mu nie powiedziałam, że to sernik z tofu..)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kekerboom

    smaczne:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika1968

    Wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    elaa

    oryginalny :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    w takim ukladzie musze wyprobowac twoj przepis, bo chetnie bym wlaczyla tofu do mojego gotowania.. :)
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    <b>http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html</b> z tym że ja mleko sojowe kwaszę z 2 łyżkami jogurtu probiotycznego przez 24-48 godzin, a dopiero potem podgrzewam z cytryną w celu wytrącenia serka..
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kikiriki

    genialne, na pewno zrobię!!
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    pięknie się prezentuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    wygląda świetnie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jozefinach

    Śliczne ciasto.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    bajecznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Jeśli smakuje tak cudnie, jak wygląda -to gratulacje!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    jeju jaki wspaniały
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    IrenaM

    wygląda wspaniale
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    o rany jak ładnie to wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    wyglada pieknie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandraa

    to musi być obłędne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ale kusisz rewelacja !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    super
  • 2
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    cudne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bajeczny,pycha
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetna propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Renia1

    fantastyczny! muszę kiedyś cos wyczarować z twoich przepisów z tofu
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    rewelacja!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    alexxxanderka

    super, że dzięki takim przepisom oswajasz ludziom tofu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Rewelacyjne! A jak pięknie wygląda:) Mnie tam nie trzeba zachęcać do skosztowania;)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    bardzo ciekawy ten Twój deser,chętnie bym spróbowała.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warto zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    ONY_za_kare

    mmmm.. wygląda apetycznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    miki47

    ciekawy przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bardzo ładnie wygląda ten deser
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    bardzo apetyczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszny deserek
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agnieszka-87-25

    świetnie wygląda !
  • 2
    original
    Opublikowano

    jordi

    zachęcająco wygląda,szczególnie z tym bratkiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    ciekawa propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    pięknie wygląda :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Czy tofu, syrop, mleko ma być podgrzane? Bo moja masa wcale nie wyszła puszystą a tylko w kawałka... Jak tylko dodałem ciepłą żelatynę do masy, to taki miałem efekt(((
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    używałam tofu wg własnego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/192324/-b-tofu-domowej-roboty-b-.html ja jeszcze dodatkowo zakwaszam to wszystko jogurtem, bo fermentowana soja jest zdrowsza. nie podgrzewałam masy tofu. napisz maila do mnie to postaram się pomóc caralajna(at)gmail.com
  • 1
    363
    Opublikowano

    Kejti

    Super wygląd i zachęca do skosztowania :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !