Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek z masła

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dag
jałowiec 2 ziarna
rzodkiewka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Baranek z masła

Kroki postępowania

1
Masło zostawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Zawijamy je w folię spożywczą, lekko ugniatamy, nadając przybliżony kształt baranka, wyrównujemy powierzchnię folii. Wkładamy w drewnianą foremkę i zaciskamy dokładnie- w razie potrzeby wciskamy "wychodzące" masło do środka. Baranka kładziemy na kawałku białego papieru, delikatnie ściągamy folię spożywczą. Maskujemy ewentualne nierówności. Z jałowca robimy oczy.
Krok 1 - Baranek z masła foto
2
Z rzodkiewki wycinamy uszy baranka.
Krok 2 - Baranek z masła foto
3
Wokół szyi przyklejamy czerwoną wstążeczkę.
Krok 3 - Baranek z masła foto
4
Na boku baranka przyczepiamy małą gałązkę bukszpanu lub borówczewia,
Krok 4 - Baranek z masła foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 13.09.2012 08:35
ciekawe
pacpaw 21.04.2012 16:15
z plastyką miałem zawsze kłopoty :o)
Ewa104 09.04.2012 09:18
Piękny.
Misiabe 08.04.2012 21:08
śliczny baranek!
Beatris 08.04.2012 15:41
Również żałuję, że nie mam takiej foremki. W tym roku musiał mi wystarczyć kupny maślany baranek.
owocówka 08.04.2012 08:35
piękny
Mysiunia 08.04.2012 08:23
strasznie mi się takie maślane baranki podobają :) szkoda, że nie mam takiej foremki
Ewa6274879 08.04.2012 00:05
będzie pięknie zdobić świąteczny stół - aż szkoda zjadać takie masełko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak